LIFESTYLE Podróże

Smaki Afryki

Smaki Afryki
Kuchnia afrykańska wciąż jest mało znana w Polsce i niewiele wiemy o tradycjach kulinarnych Czarnego Lądu. Z pewnością jednak warto poznać imponujące bogactwo smaków i aromatów, opartych na najprostszych, naturalnych

Data publikacji: 2013-11-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Smaki Afryki
Kategoria: LIFESTYLE, Podróże

Kuchnia afrykańska wciąż jest mało znana w Polsce i niewiele wiemy o tradycjach kulinarnych Czarnego Lądu. Z pewnością jednak warto poznać imponujące bogactwo smaków i aromatów, opartych na najprostszych, naturalnych składnikach.

Smaki Afryki LIFESTYLE, Podróże - Kuchnia afrykańska wciąż jest mało znana w Polsce i niewiele wiemy o tradycjach kulinarnych Czarnego Lądu. Z pewnością jednak warto poznać imponujące bogactwo smaków i aromatów, opartych na najprostszych, naturalnych składnikach.

Wbrew pozorom trudno jest mówić o kuchni afrykańskiej w sposób ogólny. W Afryce żyje ogromna ilość grup etnicznych, z których każda posiada własne tradycje. Można jednak znaleźć „wspólny mianownik” tj. charakterystyczne cechy kuchni tego rejonu świata. Afrykańskie dania oparte są na prostych składnikach, naturalnego pochodzenia, tj. zbożach, warzywach
i owocach i mięsie. Potrawy są niezwykle aromatyczne (używa się dużej ilości przypraw) i zazwyczaj pikantne.

Najczęściej wykorzystywanymi składnikami są: maniok (służy do wyrobu m.in. mąki, oleju, stosowany jest także jako przyprawa), pochrzyn (warzywo podobne do ziemniaka, spożywane w postaci pieczonej lub gotowanej), brązowy ryż, sorgo, proso, fasola, banany, owoce morza, dziczyzna. W krajach afrykańskich bardzo popularny jest kuskus, który jada się na różne sposoby: z mięsem i warzywami bądź na słodko z rodzynkami i migdałami.  
Tradycyjnym przysmakiem w Afryce Zachodniej i Środkowej jest fufu, przypominające purée. Powstaje ono z mączki kassawa otrzymywanej z bulw manioku, zielonych bananów plantain, ryżu i słodkich ziemniaków. Odpowiednikiem fufu w Afryce Wschodniej jest ugali – przyrządzane z mąki kukurydzianej z dodatkiem wody i podawane wraz z warzywnym gulaszem lub mięsnym sosem. W tym rejonie kontynentu widać też wyraźnie wpływy kuchni azjatyckiej. W Kenii popularne są sambusas (indyjskie samosy), czyli pierożki faszerowane mięsem i warzywami. Inne przysmaki to chapati – okrągłe placki z mąki, mishkaki – małe szaszłyki z wołowiny, wątróbki lub kurczaka oraz githeri – gorące danie warzywne na bazie czerwonej fasoli i kukurydzy.

Chcąc poznać dogłębniej bogate zwyczaje kulinarne Afryki nie trzeba wyjeżdżać na inny kontynent. Jeżeli nawet nie ma w okolicy restauracji serwującej tradycyjne dania z Czarnego Lądu, można posłuchać opowieści Rezy Mahammada, który w swoim programie „Afrykańska kuchnia Rezy” na Travel Channel, odkrywa tajemnice sztuki kulinarnej Afryki Subsaharyjskiej.
Przemierzając Namibię, Zambię, Botswanę, Afrykę Południową i Zanzibar, Reza poznaje niezwykłych ludzi, którzy opowiadają fascynujące historie i częstują go wyśmienitym jedzeniem. Od wybrzeża aż po góry, od stepu po tętniące życiem miasta, Reza na każdym kroku wynajduje ukryte kulinarne perełki. Inspiracje z tych podróży wykorzystuje do tworzenia własnych, pysznych potraw z pikantną nutą.

A to już wiesz?  Odlotowa niedziela na Partynicach

„Afrykańska kuchnia Rezy”
W grudniu w każdy wtorek o godz. 20:00 i sobotę o 17.00

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Smaki Afryki LIFESTYLE, Podróże - Kuchnia afrykańska wciąż jest mało znana w Polsce i niewiele wiemy o tradycjach kulinarnych Czarnego Lądu. Z pewnością jednak warto poznać imponujące bogactwo smaków i aromatów, opartych na najprostszych, naturalnych składnikach.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Podróże

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy