Żywność

Praca Szefa kuchni bez tajemnic

Praca Szefa kuchni bez tajemnic
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” 20 października przypada Światowy Dzień Szefa Kuchni. Z jakimi wyzwaniami wiąże się ta profesja, a co jest w niej najprzyjemniejsze?

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

20 października przypada Światowy Dzień Szefa Kuchni. Z jakimi wyzwaniami wiąże się ta profesja, a co jest w niej najprzyjemniejsze? Ile w serialach obyczajowych i filmach jest prawdy o tym zawodzie? O pracy szefa opowiada mistrz kuchni Mirek Drewniak.

Praca Szefa kuchni bez tajemnic

Obowiązki szefa kuchni zdecydowanie nie ograniczają się do gotowania. Szef jest odpowiedzialny za cały proces przygotowania dania – od zamówienia surowców i ich przyjęcie, przez proces gotowania, na wydaniu potrawy skończywszy. To od niego zależy organizacja i atmosfera pracy w restauracji, bistro, czy stołówce. Szef kuchni współpracuje nie tylko z pracownikami kuchni, ale całym zatrudnionym w restauracji personelem. Do niego należy sporządzenie menu oraz kontakt z gośćmi i klientami.
– Kucharz przygotowuje dania, natomiast szef kuchni jest odpowiedzialny za całokształt; zarządza wieloma sferami związanymi z bieżącą działalnością kuchni. Wyniesiona ze szkoły wiedza i praktyczne umiejętności są ważne, ale to zaledwie podstawa tego, co powinien umieć szef kuchni – podkreśla Mirek Drewniak, związany z branżą kulinarną od trzech dekad mistrz kuchni.
Jest także przewodniczącym Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, wraz z innymi specjalistami decyduje o przyznaniu certyfikatów jakości wyrobom rodzimych producentów.

– To trudna, wymagająca poświęceń profesja. Wiąże się ona nie tylko z wysiłkiem fizycznym, ale też pracą wieczorami, nocą oraz w weekendy. Szef kuchni musi działać pod presją czasu i powinien być odporny na stres. Trzeba przy tym pamiętać, że mamy do czynienia z natychmiastową reakcją na usługę – gość restauracji od razu dzieli się swoimi opiniami, nie ma miejsca na wpadki – zaznacza M. Drewniak.
Jak dodaje, w tym zawodzie trzeba łączyć umiejętność zarządzania i egzekwowania zadań z kreatywnym podejściem do gotowania oraz otwartością na nowe pomysły. To praca dla osób, które stawiają na rozwój i nie umieją stać w miejscu.
– Satysfakcja z dobrze wykonanego zadania, zadowolenie gości, czy klientów i realny wpływ na kształt danego miejsca wynagradzają jednak wszystkie trudy tej pracy – mówi z uśmiechem Mirek Drewniak.

A to już wiesz?  Królowa jesiennych warzyw nie tylko dla sportowców

Co doświadczony mistrz kuchni radzi młodym miłośnikom gotowania? – Osoby stawiające pierwsze kroki w branży powinny pielęgnować swoją pasję, podglądać mistrzów, szukać nowych inspiracji i doskonalić umiejętności, także te z zakresu zarządzania. Nie można poprzestać na wiedzy wyniesionej ze szkoły, a do programów telewizyjnych i filmów obyczajowych dot. gotowania należy podchodzić z dystansem, takie produkcje rządzą się przecież swoimi prawami – mówi z uśmiechem.

Edukowanie i wspieranie młodego pokolenia kucharzy jest jednym z obszarów działalności Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Mirek Drewniak jest współzałożycielem i członkiem tej założonej w 2008 roku organizacji. Jej członkowie promują rodzimą kuchnię, uczestniczą w pokazach kulinarnych, kreują także dobre kulinarne wzorce poza granicami naszego kraju. To miejsce wymiany doświadczeń dla najlepszych polskich szefów kuchni.

Czego należy życzyć szefom kuchni z okazji ich święta? – Wytrwałości, siły, ale też i poprawy sytuacji w branży. Wysokie zarobki w zagranicznych restauracjach kuszą naszych znakomitych szefów kuchni. Wielu z nich zdobywa cenne doświadczenie, a po latach wraca do kraju, nie wszyscy się jednak na to decydują. Sobie i swoim koleżankom i kolegom po fachu życzę wielu sukcesów i satysfakcji z pracy – podsumowuje M. Drewniak.

Mirek Drewniak – mistrz kuchni, prezes i współzałożyciel Śląskiego Oddziału Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Organizator i wykonawca Dni Kuchni Polskiej za granicą. Przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Uznany juror i współprowadzący w konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce. Dwukrotnie nominowany do nagrody „Oskar Kulinarny” 2006 i 2007 w kategorii autor i promotor kuchni regionalnej, laureat nagrody Polskiej Organizacji Turystycznej za promowanie kuchni Polskiej w Europie i na Świecie.
Występował wielokrotnie w programach telewizyjnych i radiowych, był konsultantem kulinarnym pierwszej edycji show „MasterChef”. Autor „Przewodników Kulinarnych” Wydawnictwa Pascal, a także licznych książek oraz tekstów kulinarnych. Przewodniczący Jury konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef.

A to już wiesz?  Loża Ekspertów programu „Doceń polskie” o sytuacji branży spożywczej

* * *

Autor: Anna Koza/Adventure Media

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

* * *

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy