Data publikacji: 2018-06-26
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: PIECZYWO ŚWIEŻE CZY MROŻONE – POZNAJ RÓŻNICE NIM WYBIERZESZ!
Kategoria: BIZNES, Handel
Zdrowy styl życia stał się obecnie tematem numerem jeden. Ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na to co jedzą.
Ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na to co jedzą. Dbają, aby kupowane przez nich produkty były zdrowe i dostarczały jak najwięcej składników odżywczych. Co więcej, coraz modniejsze staje się jedzenie naturalnej, nieprzetworzonej żywności bez konserwantów. Czy w XXI wieku możliwe jest znalezienie naturalnych produktów? Czy pieczywo wypiekane w sklepach jest na pewno zdrowe i świeże?
Wokół chleba narosło wiele mitów – że jest tuczący, niezdrowy, a także pełen konserwantów. Współcześnie coraz więcej sklepów prześciga się w oferowaniu „naturalnego, jeszcze świeżego pieczywa prosto z pieca”, okraszając je zdjęciami rumianych bułeczek i chlebów. Dietetycy i lekarze obalili już informacje na temat rzekomych złych wpływów chleba na figurę oraz zdrowie. A co ze świeżością i jakością pieczywa oferowanego przez popularne dyskonty?
NA PEWNO ŚWIEŻE?
W wielu dyskontach w Polsce został wprowadzony wypiek chleba na miejscu. Na półkach mnożą się etykiety reklamujące świeżość oferowanego pieczywa, a w piecach rumienią się bułeczki i inne wyroby. Wygląda smakowicie? I niestety często tylko wygląda, bo zdarza się, że jest to mrożona masa, która leży tygodniami w magazynie, a następnie jest rozmrażana i pieczona. Co więcej, takie pieczywo może zawierać konserwanty, takie jak propionian wapnia, czyli E-282 czy konserwujący sorbinian potasu – E-202. Oba mogą wywoływać reakcje alergiczne u kupujących. Takie pieczywo nie tylko nie dostarcza właściwości odżywczych, ale wręcz szkodzi. Problem jest na tyle istotny, że od 2007 roku Ministerstwo Zdrowia każe oznaczać pieczywo przygotowane z mrożonej masy.
PRAWDZIWY CHLEB WYPIEKANY NA MIEJSCU W SKLEPACH
Nieco inne podejście, jeśli chodzi o wypiek pieczywa na miejscu, od tego preferowanego w wielkich dyskontach mają właściciele kameralnych, lokalnych sieci piekarni: – Zdrowie jest najważniejsze. Zależy nam na jakości naszych produktów i zdrowiu klientów, dlatego nie możemy sobie pozwolić na praktyki stosowane w niektórych wielkich sieciach handlowych. To jest główna myśl przewodnia naszych działań i wszystkich wprowadzanych przez nas innowacji. Staramy się walczyć z mitem pieczywa, które jest pełen spulchniaczy i konserwantów. Uważam, że Klient zasługuje na wysoką jakość produktu, za który płaci. Dlatego podjęliśmy się wypieku pieczywa na miejscu, w naszych sklepach – mówi Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb. Miłośników naturalnego pieczywa na pewno ucieszy fakt, że wreszcie będzie można kupić pieczywo rzeczywiście wypiekane na miejscu, w dodatku na zakwasie, bez dodatku konserwantów i spulchniaczy. W ofercie znajdzie się wiele chlebów, m.in. chleb żytni razowy z dodatkiem drożdży czy z mąki pełnoziarnistej i ziaren dyni, z dodatkiem słonecznika i sezamu. W stałym asortymencie Piekarni znajdują się także wypiekane codziennie bułki. Coś dla siebie znajdą także wielbiciele słodkości, gdyż w ofercie znajdzie się szeroka gama drożdżówek, które każdy Klient może samodzielnie zaprojektować i wedle swojego uznania dodać nadzienie serowe, owoce lub lukier. Dodatkowo każda drożdżówka jest wypiekana z surowego ciasta, a to poddane jest wielogodzinnej fermentacji, co sprawia, że wypieki z niego są niezwykle aromatyczne, chrupiące i długo świeże.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #BIZNES #Handel