Data publikacji: 2021-02-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Nie daj sobie w kaszę dmuchać, czyli uwaga na glifosat w kaszy gryczanej!
Kategoria: Przemysł spożywczy, BIZNES
Czy pamiętacie Państwo nasz poprzedni raport o glifosacie w kaszach gryczanych? Robimy kolejny krok. Sprawdzamy, na ile od poprzedniego raportu podniosła się jakość kaszy gryczanej. Czy nadal możemy w niej znaleźć trujący glifosat?
Czy pamiętacie Państwo nasz poprzedni raport o glifosacie w kaszach gryczanych? W swoich komentarzach do wyników badań i podziękowaniach daliście nam ogromne wsparcie po tej publikacji – dziękujemy! Robimy kolejny krok. Sprawdzamy, na ile od poprzedniego raportu podniosła się jakość kaszy gryczanej. Czy nadal możemy w niej znaleźć trujący glifosat?
Nie chcemy straszyć, ale obecność glifosatu w żywności to naprawdę poważna sprawa. Dlatego w trosce o zdrowie wszystkich smakoszy kasz, Fundacja Konsumentów we współpracy z Instytutem Spraw Obywatelskich sprawdziła, czy 10 wybranych z półek sklepowych produktów jest wolnych od szkodliwej substancji. Poprzednie testy kasz gryczanych z września 2019 r. wykazały, że w 6 na 10 wybranych produktów znaleźć można było szkodliwy dla człowieka glifosat, w tym 4 produkty przekroczyły dopuszczalny w prawie poziom. W najnowszym badaniu sprawdziliśmy przy okazji, czy producenci kasz wyciągnęli wnioski z naszego poprzedniego badania przygotowanego we współpracy z Programem FoodRentgen (raport dostępny jest na stronie www.testy.konsumenci.org).
Dla konsumentów nie ma lepszego źródła informacji o jakości produktów niż wyniki niezależnych testów prowadzonych przez organizacje konsumenckie.
Konsument w żadnym wypadku nie powinien trafić na produkt, w którym występują przekroczenia dopuszczalnych prawem norm, czyli na produkt potencjalnie zagrażający jego zdrowiu – mówi Paweł Rokicki, prezes Fundacji Konsumentów. Jednocześnie cieszy fakt, iż wśród badanych kasz są produkty czyste. Zależy nam na tym, by konsumenci nie bali się jeść kaszy. W końcu jest to jedna z ulubionych, tradycyjnych polskich potraw, źródło węglowodanów, zawierające też witaminy z grupy B, wapń, magnez oraz wiele innych mikro i makroelementów korzystnych dla naszego organizmu. Czy kasza w naszych sklepach jest wolna od glifosatu, poinformujemy już wkrótce, publikując wyniki najnowszego badania kaszy gryczanej.
Raport Fundacji Konsumentów i Instytutu Spraw Obywatelskich jest ważnym wydarzeniem. Powinniśmy nagłaśniać takie sprawy w społeczeństwie, aby ludzie rozumieli, jak ważne jest to, co kupują, co jedzą i co podają swoim dzieciom. Glifosat pobierany w podwyższonych dawkach przez dłuższy czas ma fatalne skutki zdrowotne dla ludzi, przede wszystkim na wczesnym etapie rozwoju człowieka, ale również w czasie dorosłości. Miejmy nadzieję, że zakaz jego stosowania nastąpi jak najszybciej, ponieważ trzeba chronić zdrowie publiczne – twierdzi prof. dr hab Ewa Rembiałkowska, prezes Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego.
Czy wiesz co jesz? Czy w Twoich codziennych zakupach są rakotwórcze kasze? Czy na pewno wiesz co kupujesz? Odpowiedzi na te pytania konsumenci znajdą w raporcie. Przed spożyciem kolejnej paczki kaszy zapoznaj się z treścią raportu i skonsultuj go ze swoją rodziną – radzi Rafał Górski, prezes Instytutu Spraw Obywatelskich.
Najnowszy raport ujrzy światło dzienne już w najbliższy wtorek, 23.02 br. i będzie dostępny na stronie testy.konsumenci.org
Badania kaszy gryczanej sfinansowane zostały ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030.
Fundacja Konsumentów to organizacja pozarządowa, której zależy na pomocy konsumentom. Konsumenci w relacji do przedsiębiorców posiadają znacznie mniej informacji o sprzedawanym towarze lub usłudze, są też słabszą stroną w przypadku sporu. Cykl pod hasłem „Konsumenci testują”, prezentuje wyniki niezależnych testów produktów i ma ułatwić konsumentom świadomy wybór towarów (raporty są dostępne na www.testy.konsumenci.org). Fundacja udziela bezpłatnej pomocy prawnej w ramach Infolinii Konsumenckiej finansowanej przez UOKiK (ponad 7000 porad miesięcznie) i portalu porady.konsumenci.org, gdzie w kilka minut konsument może samodzielnie znaleźć odpowiedź na nurtujący go problem związany z zakupionym towarem. Szkoli także przedsiębiorców z prawa konsumenckiego (szkolenia.konsumenci.org).
Dowiedz się więcej na: https://konsumenci.org
Instytut Spraw Obywatelskich to organizacja którą tworzą społecznicy działający na rzecz dobra wspólnego. Od 2009 r. w ramach kampanii „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!” walczy o bezpieczną żywność bez GMO, antybiotyków i pestycydów oraz rolnictwo przyjazne ludziom i środowisku. Domaga się skutecznej kontroli żywności przez instytucje państwowe oraz informuje o zagrożeniach ze strony Napędów Genowych CRISPR – nowych technologii modyfikacji genetycznych człowieka, zwierząt i roślin. Promuje patriotyzm gospodarczy – kupowanie lokalnych, polskich produktów. W batalii o prawa konsumentów doprowadził do uchwalenia przez polski parlament ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania GMO („Wolne od GMO”). Od 2018 r. mobilizuje obywateli do działań na rzecz wprowadzenia zakazu stosowania glifosatu (Petycja NIE dla glifosatu!). Co tydzień wydaje Tygodnik Spraw Obywatelskich.
Dowiedz się więcej na: https://instytutsprawobywatelskich.pl
Kontakt dla mediów: Karina Grygielska, agencja Face it!
Tel. + 48 601 369 597; e-mail: [email protected]
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Przemysł spożywczy #BIZNES