Wiadomości branżowe

Nestlé Research: Nestlé znów na podium

Firma Nestlé została uhonorowane prestiżową nagrodą Prezesa International Union of Food Science and Technology (IUFoST), organizacji skupiającej najważniejsze instytuty nauk o żywieniu i technologii. Ceremonia wręczenia odbyła się 24 sierpnia 2010 roku, w Kapsztadzie. W imieniu Nestlé nagrodę odebrał prof. Werner Bauer, Wiceprezes Wykonawczy i Naczelny Technolog Nestlé.Firma została doceniona szczególnie za wysiłek jaki wkłada w ciągłe podnoszenie jakości i bezpieczeństwa swoich produktów, a także za wsparcie jakiego udziela młodym naukowcom IUFoST. – To  wielki zaszczyt, że tak ważna organizacja jak IUFoST doceniła nasze zaangażowanie w bezpieczeństwo żywności. W laboratoriach i fabrykach Nestlé na całym świecie pracuje sieć specjalistów, którzy codziennie wykonują około 200 000 analiz by produkt mógł być dopuszczony do obrotu – mówi prof. Wener Bauer. – Dbałość o jakość i bezpieczeństwo żywności jest podstawą zdobywania zaufania klientów i kluczem do utrzymania pozycji światowego lidera – dodaje. Wcześniej prof. Bauer wygłosił wykład podczas

Firma Nestlé została uhonorowane prestiżową nagrodą Prezesa International Union of Food Science and Technology (IUFoST), organizacji skupiającej najważniejsze instytuty nauk o żywieniu i technologii. Ceremonia wręczenia odbyła się 24 sierpnia 2010 roku, w Kapsztadzie. W imieniu Nestlé nagrodę odebrał prof. Werner Bauer, Wiceprezes Wykonawczy i Naczelny Technolog Nestlé.

Firma została doceniona szczególnie za wysiłek jaki wkłada w ciągłe podnoszenie jakości i bezpieczeństwa swoich produktów, a także za wsparcie jakiego udziela młodym naukowcom IUFoST. – To  wielki zaszczyt, że tak ważna organizacja jak IUFoST doceniła nasze zaangażowanie w bezpieczeństwo żywności. W laboratoriach i fabrykach Nestlé na całym świecie pracuje sieć specjalistów, którzy codziennie wykonują około 200 000 analiz by produkt mógł być dopuszczony do obrotu mówi prof. Wener Bauer.Dbałość o jakość i bezpieczeństwo żywności jest podstawą zdobywania zaufania klientów i kluczem do utrzymania pozycji światowego lidera – dodaje.

Wcześniej prof. Bauer wygłosił wykład podczas Memoriału Ernesta Newberry (kongres naukowy odbywający się co dwa lata, nazwany na cześć wybitnie zasłużonego dla nauki Ernesta Newberry). Tematem przemówienia był rozwój nauki i technologii żywności i jego wpływ na zaspokajanie lokalnych i globalnych potrzeb żywieniowych. Meritum wykładu dotyczyło ilości mikroelementów zawartych w pożywieniu, tak by odpowiadała ona realnemu zapotrzebowaniu organizmu na witaminy i składniki mineralne. Spożywanie odpowiedniej ilości tych składników odżywczych jest niezbędne dla zdrowia, a ich braki to wciąż poważny problem w wielu rejonach świata. Braki żelaza, cynku, jodu i witaminy A to najczęstsze problemy niedoborowe mieszkańców krajów rozwijających.

Nauka o żywieniu i technologii żywności odgrywa kluczową rolę w procesie projektowania żywności funkcjonalnej, która oprócz swojej wartości odżywczej dodatkowo wzbogacana jest w niezbędne, w codziennej diecie składniki odżywcze. Mikroelementy zawarte w produktach spożywczych powinny być przez organizm łatwo przyswajalne, a jednocześnie taka żywność powinna pozostać smaczna i łatwo dostępna dla konsumentów.

A to już wiesz?  Emirates witają Sijalkot

Program Research & Development ma charakter globalny, ale jego rozwiązania dostosowane są do lokalnych potrzeb żywieniowych konsumentów.  – Konieczne jest znalezienie rozwiązania problemu niedoborów składników mineralnych i witamin w wielu rejonach świata. Należy również opracować trwałe i skuteczne metody wdrażania tych rozwiązań – podsumował prof. Werner Bauer, Wiceprezes Wykonawczy i Naczelny Technolog Nestlé.

Nestlé Research jest dynamiczną, globalną organizacją skupiającą 28 centrów badawczo-rozwojowych, zatrudniających 5000 specjalistów zajmujących się badaniami nad żywieniem oraz doskonaleniem produktów. Głównym zadaniem Nestlé Research Center jest pomoc w realizacji misji firmy Nestlé – Good Food, Good Life. Idea prowadzenia badań naukowych towarzyszy Nestlé od początku istnienia firmy, czyli od 1867 roku.

Aby mieć dostęp do najnowszych ciekawostek z dziedziny Research & Development, mogą Państwo zamówić bezpłatny newsletter, który dostępny jest na stronie internetowej http://www.nestle.com/NestleResearch.

 

Źródło Nestlé Polska S.A.. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy