LIFESTYLE Podróże

Kuchnia Południowego Tyrolu – lekcje gotowania w gospodarstwach Roter Hahn

Kuchnia Południowego Tyrolu – lekcje gotowania w gospodarstwach Roter Hahn
Kursy kulinarne organizowane w gospodarstwach zrzeszonych w organizacji Roter Hahn, pozwalają miłośnikom regionalnej kuchni dowiedzieć się, jak własnoręcznie przygotować ulubione

Data publikacji: 2019-03-08
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kuchnia Południowego Tyrolu – lekcje gotowania w gospodarstwach Roter Hahn
Kategoria: LIFESTYLE, Podróże

Kursy kulinarne organizowane w gospodarstwach zrzeszonych w organizacji Roter Hahn, pozwalają miłośnikom regionalnej kuchni dowiedzieć się, jak własnoręcznie przygotować ulubione dania.

Kuchnia Południowego Tyrolu – lekcje gotowania w gospodarstwach Roter Hahn LIFESTYLE, Podróże - Kursy kulinarne organizowane w gospodarstwach zrzeszonych w organizacji Roter Hahn, pozwalają miłośnikom regionalnej kuchni dowiedzieć się, jak własnoręcznie przygotować ulubione dania.

Odkrywanie lokalnej kuchni jest bez wątpienia jednym z najprzyjemniejszych aspektów podróżowania. Kursy kulinarne organizowane w gospodarstwach zrzeszonych w organizacji Roter Hahn, pozwalają miłośnikom regionalnej kuchni dowiedzieć się, jak własnoręcznie przygotować ulubione dania poznane podczas wyjazdu do Południowego Tyrolu i cieszyć się ich smakiem także po powrocie do domu.

Bogata kuchnia Południowego Tyrolu zadowoli zarówno osoby, które cenią sobie proste, tradycyjne potrawy, jak i miłośników nowoczesnej, lekkiej kuchni. Każdy dzień pobytu na farmie rozpoczyna się pysznym, sycącym śniadaniem, które dostarczane jest pod same drzwi. W piknikowym koszu, każdy znajdzie coś dla siebie – chrupiące pieczywo, domowe jogurty, sery i powidła oraz świeże jajka i mleko. Na obiad warto spróbować knedli – tradycyjnego regionalnego przysmaku. Występują w wielu wariantach – na słodko lub ostro, jako dodatek do zupy lub dania głównego bądź jako samodzielne danie. Najczęściej spotykane są knedle ze speckiem (szynka wędzona), ze szpinakiem, knedle z wątróbką, z ziołami lub z pokrzywą. Co zjeść na deser? Podobnie jak w Polsce, mieszkańcy regionu w czasie karnawału zajadają się smażonymi słodkościami. Można znaleźć tu lokalny odpowiednik pączków, czyli popularne w Południowym Tyrolu austriackie krapfen. Warto skosztować także strauben – typowych tyrolskich naleśników w kształcie ślimaka smażonych na głębokim tłuszczu.

Gospodarze na farmach Roter Hahn oferują wyjątkowe zajęcia kulinarne, podczas których pokazują, jak przyrządzić te oraz inne regionalne specjały. Dzięki temu goście mogą później odtworzyć ich wyjątkowy smak we własnym domu.

Domowe przetwory oraz świeże owoce i zioła

A to już wiesz?  Europejskie stolice na majówkę – top 3 propozycje

Południowy Tyrol często nazywany jest jednym z największych sadów Europy, a widok kwitnących jabłoni na ponad 18.000 hektarach zachwyca setki turystów każdej wiosny. Dla osób ceniących tradycyjną kuchnię, gospodarstwo Bauernhof Paten w Kastelruhoferuje zajęcia kulinarne z przygotowania popularnego ciasta apfelstrudel, czyli strudla z jabłkami prosto z sadu.

Gospodarstwo Mudlerhof w Gasieser Tal oprócz pysznych domowych przysmaków na śniadanie oraz oszałamiających widoków, zapewnia także moc atrakcji, również dla najmłodszych. Podczas gdy dzieci będą towarzyszyć gospodarzowi Peterowi podczas karmienia zwierząt czy dojenia krów, gospodyni Agatha chętnie nauczy dorosłych, jak zrobić domowe przetwory ze świeżego mleka takie jak mozzarella czy masło.

Goście zatrzymujący się na farmie Inner-Glieshof w Mals mogą skorzystać nie tylko z lekcji gotowania czy wieczorków kulinarnych, ale również używać świeżych ziół i przypraw z ogródka rodziny Reinhard Heinisch podczas gotowania. Górzysta okolica sprzyja ich uprawie – na tle przypraw z innych regionów wyróżniają się one bogatszym aromatem oraz bardziej intensywnym kolorem kwiatów.

Pełna lista gospodarstw oferujących lekcje gotowania dostępna jest pod linkiem.

Roter Hahn (tłum. Czerwony Kogut)

Marka Roter Hahn zrzesza ponad 1700 gospodarstw wiejskich z terenu Południowego Tyrolu. Wszystkie oznaczone są charakterystycznym znakiem Czerwonego Koguta. W ramach Roter Hahn działalność prowadzona jest w czterech segmentach: agroturystyka, wiejskie gospody i gospody u winiarzy, wyroby z Południowego Tyrolu, a także rzemiosło ludowe. Wszystkie gospodarstwa podlegają wysokim standardom jakości, przez co klienci mają gwarancję, że trafia do nich prawdziwy produkt. Warto wybrać się do jednego z gospodarstw agroturystycznych  Południowego Tyrolu, by poznać pełną ofertę tego regionu Włoch i zakosztować unikatowych smaków. Więcej informacji na www.roterhahn.pl i www.facebook.com/roterhahnpl/ 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Kuchnia Południowego Tyrolu – lekcje gotowania w gospodarstwach Roter Hahn LIFESTYLE, Podróże - Kursy kulinarne organizowane w gospodarstwach zrzeszonych w organizacji Roter Hahn, pozwalają miłośnikom regionalnej kuchni dowiedzieć się, jak własnoręcznie przygotować ulubione dania.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Podróże

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy