Centrum

Domowy skarbiec letnich smaków – jak stworzyć funkcjonalną spiżarnię?

Domowy skarbiec letnich smaków – jak stworzyć funkcjonalną spiżarnię?
Domowy skarbiec letnich smaków – jak stworzyć funkcjonalną spiżarnię? 14.09.2017 Powoli zapominamy o słonecznym lecie, a z tyłu głowy mamy już początek jesieni – zwłaszcza,

Domowy skarbiec letnich smaków – jak stworzyć funkcjonalną spiżarnię?
14.09.2017

Powoli zapominamy o słonecznym lecie, a z tyłu głowy mamy już początek jesieni – zwłaszcza, jeśli jesteśmy amatorami sezonowych, wakacyjnych owoców, z którymi aż żal się rozstawać. Ale nie musi tak być – wystarczy nieco wolnego miejsca, trochę wyobraźni oraz kilka sprawdzonych rozwiązań, by stworzyć w domu ergonomiczną i funkcjonalną przestrzeń na własnoręcznie przygotowane przetwory. W końcu – niezależnie od sezonu – w każdym mieszkaniu przyda się dodatkowe miejsce do przechowywania produktów spożywczych. Dziś obalamy mit, że spiżarnia to spełnienie marzeń właścicieli dużych domów jednorodzinnych i udowadniamy, że nawet niewielka kuchnia w mieszkaniu będzie idealnym miejscem na smaki lata zamknięte w słoiczkach. Z wymówek pozostaje już tylko kupno dobrej książki kucharskiej!

Nie da się ukryć – domowe przetwory wróciły do łask i szturmem podbijają jesienne śniadania, podwieczorki i kolacje. Bardzo modny vintage, silny trend eko, a przede wszystkim coraz większa świadomość i dbałość o to, co jemy sprawiają, że chętnie inwestujemy we własnoręcznie przygotowane zapasy. Zmienia się również oblicze tego, co kiedyś nazywaliśmy „spiżarnią”. Chłodne miejsca, ukryte na najniższej kondygnacji domu, przeszły niemałą transformację i pełnoprawnie wkraczają do naszych kuchni – niezależnie od jej aranżacji. Jak więc skomponować funkcjonalną mini – spiżarnię, nie będąc posiadaczem ogromnej, wolnej przestrzeni? Bardzo prosto!

Zacznijmy od miejsca

Jedną z najważniejszych kwestii do rozważenia podczas urządzania spiżarni to jej usytuowanie. Choć kuchnia wydaje się naturalnym wyborem, opcji jest kilka. Dysponując holem czy korytarzem, możemy z powodzeniem wykorzystać znajdującą się tam wnękę i z pomocą drzwi przesuwnych, wysuwanych półek i dodatkowych akcesoriów specjalnych przekształcić ją w estetyczne i funkcjonalne miejsce do przechowywania. W ten sposób, od razu po powrocie z dużych zakupów, będziemy mogli odłożyć zapasy na przeznaczone do tego miejsce.

A to już wiesz?  Z karpiem czy bez? Czyli przedświąteczna batalia kulinarna

Z drugiej strony, spiżarnia doskonale sprawdzi się również w kuchennej wnęce – podczas przyrządzania codziennych posiłków wystarczy tylko wyciągnąć rękę, przesunąć skrzydło drzwi i wydobyć odpowiedni słoik. Wykorzystując nawet niewielką przestrzeń, warto postawić na wysokiej jakości systemy przesuwne, które oddzielą obszar roboczy – przeznaczony do gotowania od strefy dedykowanej przechowywaniu produktów spożywczych czy niezbędnych akcesoriów kuchennych.

– Myśląc o funkcjonalności i projektach nowoczesnych przestrzeni, stworzyliśmy NOVO S – trwały i estetyczny system łączący sprawdzone rozwiązania ze swobodą aranżacji – przy jego wykorzystaniu można połączyć dwa rodzaje materiałów w jednym skrzydle drzwi przesuwnych: płytę (18mm) lub szkło (4mm). Dzięki łożyskowanym kółkom i starannie dobranemu aluminium system pracuje cicho i efektywnie nawet przy maksymalnym obciążeniu jednego skrzydła wynoszącym 50 kg. Drzwi przesuwne możemy wykonać z płyty w kolorze mebli kuchennych lub umieścić na nich dowolną grafikę – np. rodzinne zdjęcia. Tak, w sposób estetyczny i niezwykle pragmatyczny ukryjemy domowe przetwory, jednocześnie nadając kuchni nowoczesnego i eleganckiego charakteru. W pełnym porządku i z klasą – podkreśla Joanna Repko, ekspert firmy GTV.

Wybierając miejsce na spiżarnię warto pamiętać, że powinno ono być chłodne, najlepiej usytuowane przy północnej lub najchłodniejszej ścianie, pozbawione okien lub zaciemnione specjalną roletą i siatką przeciwko owadom. Do jego wykończenia użyjmy materiałów, które łatwo jest utrzymać w czystości – farb zmywalnych, płytek ceramicznych czy wykładzin z tworzyw sztucznych.

Co się kryje za frontami?

W dzisiejszych czasach urządzanie kuchni i spiżarni to… pestka albo, jak kto woli, bułka z masłem! Dzięki wielofunkcyjnym urządzeniom AGD, składanym blatom oraz szerokiej ofercie systemów przechowywania, nawet niewielka kuchnia pokaże nam ogrom swoich możliwości. Kluczową rolę odgrywać w niej będą nowoczesne rozwiązania, dzięki którym w idealnym porządku przechowamy produkty spożywcze, kuchenną zastawę i przydatne akcesoria. – Do kuchennych aranżacji, niezależnie od przestrzeni, jaką dysponujemy, polecamy szuflady Modern Box. To konstrukcja o niezwykle dużym udźwigu, sięgającym nawet 40 kg, a w przypadku Modern Box Square – 50 kg. Wykorzystując szuflady Modern Box można zbudować specjalny zestaw Cargo idealny do przechowywania – wysokość położenia szuflad można dostosować do naszych potrzeb, dzięki czemu zmieszczą się przetwory o różnej wysokości. Dzięki specjalnym prowadnicom, z łatwością wysuniemy je całkowicie z szafki, zapewniając sobie pełen dostęp do ich zawartości – wyjaśnia Joanna Repko. Warto zwrócić także uwagę na pozostałe systemy Cargo z oferty GTV, które stanowią zestaw połączonych ze sobą półek i koszy. Do wyboru mamy konstrukcje o różnych wymiarach – mogą być szerokie lub wąskie, dosłownie wciśnięte pomiędzy szafki, i ciągnąć się od podłogi, aż po sam sufit. W przypadku wysokiego pomieszczenia warto jednak zainwestować w niewielki podest, np. KRAUSE Treppy, który zajmie w kuchennej szafce niewiele miejsca, a pozwoli nam bezpieczne sięgać po artykuły z najwyższych koszy.

A to już wiesz?  Jak zakończyć związek „z klasą” i sprawnie, czyli mediacje rodzinne na pomoc relacjom

Tymczasem w szufladzie…

Nawet najlepiej zaprojektowane szafy pełne półek, szuflad i koszy nie zagwarantują nam utrzymania w nich porządku. Specjaliści rekomendują inwestycję w akcesoria, które optymalnie zorganizują wnętrze szuflad, w tym zabezpieczą rzędy słoików przed przemieszczaniem się i ewentualnym stłuczeniem. Z pomocą przychodzą estetyczne relingi i listwy poprzeczne. Poprawnie zamontowane, zapewniają stabilne położenie poszczególnych przedmiotów, a możliwość regulowania wielkości poszczególnych przegródek sprawia, że w każdej chwili możemy stworzyć przestrzeń dla zupełnie nowych zapasów.

Myśląc o wyposażeniu spiżarni, nie sposób pominąć tematu pojemników, których zadaniem będzie zdrowe i wygodne przechowywanie zarówno przetworów, jak i produktów sypkich, których papierowe opakowania nie chronią przy dłuższym magazynowaniu. – Do wyboru mamy szereg słoików, puszek oraz pojemników, o rozmaitych kształtach i wymiarach. Tym którzy wolą widzieć, co znajduje się w środku, polecamy niezwykle estetyczne modele szklane. Inni zaś mogą wybierać pośród produktów porcelanowych, zdobionych gotowym napisem np. sugar czy coffee, lub uniwersalnych z pustą etykietą, na której kredą dopiszemy zawartość. Można także pomyśleć o wyjątkowo ozdobnych propozycjach, które zamiast w kuchennej szafce znajdą swoje miejsce na blacie lub stole. Uroczy sowi pojemnik Bubo, owocowy Pinio lub zestaw Wisdom w pięknych pastelowych barwach, spełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale i dekoracyjną – podpowiada Hanna Maruta, główny stylista marki home&you.

Specjalnie wydzielona przestrzeń do przechowywania domowych przetworów to marzenie niejednego właściciela mieszkania. Dziś, dzięki nowoczesnym, ergonomicznym i inteligentnym rozwiązaniom jest na wyciągnięcie ręki, nawet w obliczu niewielkiej przestrzeni możliwej do zagospodarowania. Gotowi na zdrową, owocową i domową jesień?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy